Löytötex - 40 vuotta konstailematonta kauppaa.

Elettiin vuotta 1979

Kekkonen jatkoi poikkeuslain turvin maan isän virkaa vielä parisen vuotta. Kimi Räikkönen starttasi elon tiellä kenenkään vielä tietämättä, mihin kaikkeen matka johtaa. Pioneer II livahti Saturnuksen ohi ja Seinäjoella jytyytettihin ensimmäinen Provinssirock. Koijärvellä esivihreät kahlitsivat itsensä kaivuriin. Kaikkea siis tapahtui. Ja historiaa tehtiin myös Jämsässä, jossa yrittäjäpariskunta Riitta ja Tapio Perkiö perustivat ensimmäisen Löytötex-myymälänsä. Kauppakonseptille oli selkeä sosiaalinen tilaus – kansakunta tahtoi muutakin kuin teryleeniä.

Valikoima kasvaa

Jo tuolloin varsin monipuolinen tekstiilipainotteinen valikoima kasvoi nopeasti kattamaan kaikki tärkeimmät jokapäiväiset kulutustavarat. Toiminnan johtotähtenä oli tarjota tuotteita hyvällä hinta-laatusuhteella; tasokasta ja kuluttajille helposti saatavilla olevaa tavaraa kilpailukykyiseen hintaan. Löytötexin asiakaskunta koostui koko kansan kirjosta ja parkkitilat täyttyivät niin elämäntapanautiskelijoiden pikkusitikoista kuin vauraammistakin kulkupeleistä. Edullisuus kosketti jokaista ja tämän myötä yksi alkoi kasvaa ketjuksi. Toinen myymälä perustettiin sekin Jämsään, mutta loitommalle keskustasta – alkoi eräänlainen automarkettien aika. Heti alusta alkaen perheyrityksen joustava toimintamalli osoitti kelpoisuutensa ja päästiin 80-luvun nopean kasvun kauteen. Löytötex laajeni keskisestä Suomesta Pirkanmaalle, ensin Pälkäneelle 1981, sitten Kangasalle 1982 – josta tuli sittemmin tuli myös yrityksen ”pääkonttori”. Orivedellä avattiin 1987 ja Tampereen Kaukajärvellä 1989. Sitten kasvu suuntautui taas lähemmäs syntysijoja Jyväskylään 1993. Keuruulla aloitettiin 2001, Virroilla 2008, Riihimäellä 2012, Mäntässä 2014 ja uusimmat myymälät avattiin Tampereelle 2017 ja 2018 sekä Sastamalaan 2019.

Nykytilanne

Nyt Löytötex-myymälät tarjoavat yli 10.000 eri tuoteartikkelia, niin suomalaisten suosimia merkkituotteita, omia merkkejä kuin merkittömiäkin tuotteita. Kuten perheyrityksille usein on ominaista, alun omaa panosta säästelemättömästä aloituksesta on rauhallisesti, rennosti ja konstailematta kasvettu yli 100 työntekijän vakavaraiseksi yritykseksi. Nyt Riitta ja Tapio Perkiön linjaa jatkaa perheen piirissä uusi sukupolvi, joka 40 vuoden jälkeen on luonteva jatko toiminnalle. On selvää, että tiikeri ei raidoistaan niin vain pääse, ja varmasti perustajilla on myös vielä paljon annettavaa toimitusjohtaja Mika Perkiölle, joka 30-vuotisjuhlan myötä siirtyi hoitamaan ketjun eteenpäin viemistä. Ja kuten vaatimattomaan tapaan voidaan summata, niin näinkin pitkä rupeama varsin kilpailulla toimialalla antaa aiheen todeta, että varmasti jotain on tehty myös oikein.